www.knjazevac.rs

  • www.knjazevac.rs
  • www.knjazevac.rs
  • www.knjazevac.rs
Стара планина

Стара планина представља природно богатство изванредног значаја, и има одличне предиспозиције за развој туризма.

Подручје "Бабин зуб" названо је по маркантом узвишењу Бабин зуб, висине 1758m н.в. Простире се на северозападним падинама повијарца Миџор (2169m н.в.) – Бабин зуб – Болван (1434m н.в) – Брезовичка чука (1282m н.в) и на јужним падинама главног пограничног гребена Старе планине према Бугарској у сливовима Стрмне, Дебеличке и Црновршке реке, захватајући површину од 100,8 km2. На територији општине Књажевац ово подручје обухвата целе атаре села Ћуштица и Црни Врх и делове атара села Балта Бериловац и Јања.Рељеф Старе планине представља природну вредност која се среће код малог броја планина код нас. То је према територијалном обухвату велика планина са врховима изнад 1400m. Благи и оштри успони, простране ливаде, речни усеци и долине, комплекси обрасли четинарском шумом представљају основ за развој различитих облика туризма. Клима је изузетно повољна са становишта развоја туризма. Стара планина је скоро пет месеци под снегом на висини између 1100m и 1900m, што представља добру основу  за упражњавање зимских спортова.

Шуме богате животињским светом омогућавају бављење ловним туризмом, а у току лета можете уживати у следећим активностима: шетња, параглајдинг, mount-biking, трчање.

Простори Старе планине су еколошки чисти и здрави, без аерозагађења и "прљаве индустрије''. Као строги резервати природе проглашени су Бабин зуб, Драганиште и Голема река, а водопад Бигреног потока има статус хидролошког споменика природе.


Велики распон надморске висине одредио је развој и опстанак ретким врстама биљака. Веома интересантне су  биљне заједнице тресава које се налазе на Јабучком равништу.

Богатство флоре огледа се и у богатству лековитог биља. То су лековите биљке: кантарион, боровница, хајдучка трава, подубица, боквица, клека, вирак, мајчина душица, линцура и многе друге. На овом терену се могу наћи и многе врсте макрогљива.


Фаунистичким истраживањем дневних лептира Старе планине утврђено је 116 врста дневних лептира.

Истраживањем је установљено 6 врста водоземаца, и 12 врста   гмизаваца, од 46 врста које живе на читавом простору Србије.

Подручје Старе планине, карактерише се присуством 26 врста риба. 

Број познатих врста птица Старе планине је 203 врсте, (што износи око 53,1% од укупног броја познатих птица у Србији), тако да се  Стара планина намеће као један од највећих европских центара орнитофаунистичке специјске и генетичке разноврсности планина.

До сада су на подручју Старе Планине на територији општине Књажевац изграђени Планинарски дом са 80 лежајева и Хотел са 2 звездице који располаже са 60 лежајева.

У непосредној близини ова два објекта налази се  жичара четворосед, сидро и две ски стазе. Такође, изнад  хотела налази се вишенаменски спортски терен.

Развој туризма на Старој планини почео је оног тренутка када је држава препознала вишедеценијску тежњу народа овог краја да оно што је природа дала искористе за економски напредак и развој. Први хотел на Старој планини, на Јабучком равништу, отворен је крајем децембра 2011. године. У његову градњу држава је уложила скоро 30 милиона евра. Хотел категорисан са четири звездице, налази се на Јабучком равништу на 1.350 метара надморске висине, смештајни капацитети су 380 кревета у 146 соба на 26.000 метара квадратних.

Хотел је посебно усмерен на потребе породица и нуди висококвалитетан спој доброг кулинарства и широку понуду спортских активности. Изградња хотела представља први гринфилд пројекат у оквиру развоја планинског туризма у Србији у последњих двадесет година.

У оквиру пројекта израђена је и прва ски гондола у Србији којом је омогућен превоз скијаша до врха Бабин зуб одакле полазе ски стазе укупне дужине 13 километара. Полазна станица гондоле је код хотела на Јабучком равништу. Њен иницијални капацитет  је 1.200 скијаша на сат, са могућношћу проширења до 2.400 скијаша.

Прича о развоју планинског туризма на Старој планини овде се не завршава. Мастер планом за развој туризма на Старој планини је предвиђено да у завршној фази буде урађен смештајни капацитет са 22.000 кревета.

 
Насловна I Туризам I Стара планина

ПОС терминал

Evropski progres
Обједињена процедура

Регистрација стамбених заједница

Strategija Integrisane komunikacije  

Предлози и примедбе


Временска прогноза


   
       

  
                 
          

Временски подаци на мобилном телефону

www.knjazevac.vreme.in.rs/wapindex.php

www.babinzub.vreme.in.rs/wapindex.ph

Уторак      21.05.

Max. 22°C Min. 13°C

Променљиво облачно. Поподне могућа појава локалних пљускова са грмљавином.

Среда       22.05.

Маx. 24°C Min. 10°C

Променљиво облачно. Поподне могућа појава локалних пљускова са грмљавином.

Червртак  23.05.

Max. 21°C Min. 12°C

Претежно облачно, могућа киша и локални пљускови са грмљавином.

Општина Књажевац на друштвеним мрежамаmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас10675
mod_vvisit_counterОве недеље21544
mod_vvisit_counterОвог месеца237922
mod_vvisit_counterПрошлог месеца281941
mod_vvisit_counterУкупно7512385

We have: guests online


   Извештај

   Информатор


Агенција за развој Књажевца


Печат није обавезан