www.knjazevac.rs

Музеј

Завичајни музеј Књажевац

Завичајни музејЗавичајни музеј у свом саставу има Музеј града у кући Аце Станојевића, Архео-етно парк у Равни и антички локалитет Timacum Minus.

Завичајни музеј Књажевац је смештен у Карађорђевој 15. Зграда је у склопу градског језгра,  саграђена као двојна породична стамбена зграда у власништву породице Сибиновић, бивших власника тимочких рудника ''Добра срећа''. Подигнута је 1906.године и припада врсти културних добара грађанске архитектуре са стилским карактеристикама сецесије, значајним за период са почетка XX века.

Галерија завичајног музејаМузејска стална поставка састоји се из археолошког, етнолошког, историјског, уметничког и геолошко-природњачког дела. Хронолошки и тематски изложени су музејски експонати из књажевачког краја од најстаријих праисторијских времена до данас. Посебно се истиче по значају етнографска збирка двопређних вунених чарапа, јединствена у свету, која је изложена као засебна целина – Музеј чарапа у оквиру сталне поставке. У оквиру археолошке поставке издвајају се по важности и значају предмети са античког локалитета Timacum Minus.

Адреса: Карађорђева 15
19350 Књажевац
тел/фаx: 019 731 407, 019 730 665
контакт особа: Александар Ристић, ВД Директор
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Музеј града Књажевца

Кућа Аце СтанојеићаМузеј града Књажевца налази се у кући Аце Станојевића, радикалског првака и председника Народне скупштине Србије. Кућа је споменик културе, саграђена 1910.године по узору на италијанске виле. У горњој етажи амбијентално је приказан грађански ентеријер са краја XIX и почетка XX века. Изложени предмети културне и уметничке вредности, су пре свега лични предмети Аце Станојевића и његове породице а део експоната добијен је на поклон од старих књажевачких породица, с обзиром да је Књажевац некадашњи Гургусовац једна од најстаријих вароши у Србији. У доњој етажи, у галеријском простору одржавају се различити музејски садржаји - књижевне и музичке вечери, различита предавања итд.

Архео–етно парк у Равни

Архео-етно парк РавнаАрхео–етно парк налази се у селу Равна на путу за Зајечар, 8 km северно од Књажевца у дворишту сеоске школе која је и сама споменик културе. На избор овог села за смештај архео–етно парка утицала је  близина античког утврђења Timacum Minus.
У склопу овог парка је: истраживачка станица, у згради сеоске школе, намењена пре свега за екипе студената, стручњаке и научнике различитих профила (етнолози, археолози); лапидаријум са изложеним римским каменим споменицима који су пронађени приликом археолошких истраживања; етно–парк у којем је реконструисано сеоско домаћинство са краја XIX и почетка XX века са циљем да презентује и негује традиционално градитељство краја. Ово домаћинство чине - Кућа из Горње Каменице у чијем је подруму формиран Музеј вина са винотеком, кућа из Берчиновца, амбар и казаница за печење ракије са Старе планине; у фази формирања је и Музеј традиционалног привређивања на отвореном.

Timacum Minus

Јужна капија - Timacum minusTimacum Minus (Равна, Кулине или Градиште) је најстарије војно утврђење у тимочкој области. Локалитет се налази надомак села Равна, северно од Књажевца на обали Белог Тимока. Утврђење и пратеће насеље датирају из И века наше ере и трају све до Јустинијанове обнове царства у VI веку.

Прва истраживања датирају из 1899.године (Антун фон Премерштајн и Никола Вулић), док у новије време она почињу 1975.године под покровитељством Археолошког Института из Београда и Завичајног музеја из Књажевца.

ТермеУнутрашњи простор утврђења био је испуњен различитим грађевинама (житница – хорреум, штабска зграда – principia...). Цивилно насеље (vicus), развијало се уз војни логор, углавном дуж пута који је са јужне стране, долазећи из Naisa, водио у утврђење. У близини утврђења, на падини брега Слог, откривене су две римске некрополе са бројним и разноврсним налазима и гробним прилозима (накит, керамичке и стаклене посуде, новац и др.). На обали Белог Тимока, стотинак метара од тврђаве, откривено је римско купатило – терме. На југозападном углу утврђења регистровани су остаци још једног римског купатила.

Археолошки материјал са овог локалитета већим делом је смештен у Завичајном музеју Књажевац као и у архео–етно парку у чијем склопу је формиран лапидаријум.

Музеј Књажевац
Карађорђева 15, 19350 Књажевац
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
тел/факс: 019 731 407
ВД Директор: Александар Ристић

 
Насловна
ПОС терминал
Evropski progres

Предлози и примедбе


Временска прогноза


   
       

  
                 
          

Временски подаци на мобилном телефону

www.knjazevac.vreme.in.rs/wapindex.php

www.babinzub.vreme.in.rs/wapindex.ph

Среда     19.06.

Max. 28°C Min. 16°C

Ујутру ниска облачност. У току преподнева прeтежно сунчaнo. Пoпoднe и увeчe рaзвoj oблaчнoсти мoгућa пojaвa лoкaлних пљускoвa сa грмљaвинoм.

Четвртак    20.06.

Max. 29°C Min. 16°C

Прeпoднe претежно сунчaнo. Пoпoднe рaзвoj oблaчнoсти мoгућa пojaвa лoкaлних пљускoвa сa грмљaвинoм.

Петак        21.06.

Max. 31°C Min. 16°C

Претежно сунчано. Поподне слаб развој облачности.

Општина Књажевац на друштвеним мрежамаmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас5472
mod_vvisit_counterОве недеље18155
mod_vvisit_counterОвог месеца115773
mod_vvisit_counterПрошлог месеца443452
mod_vvisit_counterУкупно7833688

We have: guests online


Печат није обавезан