www.knjazevac.rs

Фестивал културе младих Србије

Године 1951.  група студената из Тимочке крајине дошла је на идеју о организовању мултикултурне смотре. Таква идеја остварена је 1962.године када су у дворишту Књажевачке Гимназије одржане прве студентске игре на којима је учествовало око 300 студената из неколико градова Тимочког и Нишког региона. Године 1966.  смотра постаје републичка и добија назив МУЗИЧКЕ ИГРЕ СТУДЕНАТА СРБИЈЕ а потом УМЕТНИЧКЕ ИГРЕ ОМЛАДИНЕ и СТУДЕНАТА СРБИЈЕ. Почев од 1972.године смотра се одржава под називом ФЕСТИВАЛ КУЛТУРЕ МЛАДИХ СРБиЈЕ.

Од почетка организовања па до 1984.године фестивал траје као такмичење младих стваралаца у музици, поезији, позоришној игри и уметничкој фотографији. Са порастом новитета и квалитета програма које је нудио публици фестивал губи такмичарски карактер и израста у јединствену смотру врхунских достигнућа младих стваралаца. Своје постојање фестивал је почео музиком (народном и забавном) и сликарством. Класична музика постаје део програма 1967.године; уметничка фотографија 1968.године; омладинска карикатура 1971.године, рецитаторство, говорништво и филм 1972.године; фолклор 1973.године, хорско певање и драма 1974.године; балет 1981.године и спорт и видео стваралаштво 1985.године.

Када се после више од четири деценије поглед усмери ка његовим почецима може се с поносом рећи да су бројеви приказаних програма, изводјача и гостију најбољи показатељи значаја смотре. Више од 50.000 младих стваралаца представило је до сада своја уметничка остварења и готово да нема иоле значајније личности на културној и јавној сцени која није учествовала на Фестивалу.

Фестивал клутуре младих Србије се традиционално одржава почетком јула и траје 5-7 дана.

Последњих година његова стандардна програмска шема подразумева расписивање конкурса за уметничку фотографију, песничког конкурса у сарадњи са другим програмом Радио Београда, отварање репрезентативне ликовне изложбе, вечери народне, забавне и рок музике. Редовно су заступљени драмски и филмски а завршне вечери наступају водеће фолклорне трупе у земљи.


Покровитељи Фестивала су Министарство за културу и Општина Књажевац.
Извршни реализатор смотре је Дом културе Књажевац.
Адреса: Бранка Радичевића бр. 1, Књажевац
Телефон: 063 452 480
Лице за контакт: Славиша Раденковић, председник организационог одобра Фестивала

 
Насловна
ПОС терминал
Evropski progres

Предлози и примедбе


Временска прогноза


   
       

  
                 
          

Временски подаци на мобилном телефону

www.knjazevac.vreme.in.rs/wapindex.php

www.babinzub.vreme.in.rs/wapindex.ph

Среда       26.06.

Max. 31°C Min. 17°C

Дeлимичнo oблaчнo сa дужим сунчaним интeрвaлимa.

.

Четвртак  27.06.

Max. 33°C Min. 12°C

Прeтeжнo сунчaнo, касно увeчe рaзвoj oблaчнoсти мoгућa кишa и лoкaлни пљускoви сa грмљaвинoм.

Петак       28.06.

Max. 28°C Min. 18°C

Дeлимичнo oблaчнo сa дужим сунчaним интeрвaлимa.

Општина Књажевац на друштвеним мрежамаmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас7573
mod_vvisit_counterОве недеље17055
mod_vvisit_counterОвог месеца190275
mod_vvisit_counterПрошлог месеца443452
mod_vvisit_counterУкупно7908190

We have: guests online


Печат није обавезан