O stanici

Podaci su dobijeni pomocu WS2307 automatske stanice. Podaci se sakupljaju svakih 15 sekundi a stranica se azurira svakih 5 minuta. Stranica i podaci se sakupljaju pomocu Weather Display Software. Stanica ukljucuje anemometar, kisomer i a termo-hidro sensor koji su postavljeni tako da daju podatke najvece preciznosti.

O Knjazevcu

Knjazevacki kraj je naseljen u vreme praistorije, o cemu svedoce stanista u Baranici, Skodrinom polju, Dubravi i dr, pecinski crtez konjanika u Gabrovnici i drugi mnogobrojni arheoloski nalazi. Anticki hronicar Plinije (II vek n.e.) belezi ovaj prostor kao deo rimske provincije Mezija u kojoj zive Mezi, Tracani, Dardanci, Tribali, Timahi, koji su simbiozom sa slovenskim plemenima formirali ovdasnje starosedelacko stanovnistvo Timocana, zvano Putuklije.

Rimsko utvrdenje Timacum minus kod sela Ravna, sa otkopanim bedemima, delovima civilnog naselja, bogatom nekropolom, objasnjava period istorije knjazevackog kraja do vremena srednjeg veka. U samom gradu su pronadeni ostaci i drugog poznatog kasnoantickog grada Timacum maius. U rimskoj putnoj karti iz IV veka Knjezevac je zapisan pod nazivom Timaco Maiori, naselje koje je nastalo na temeljima utvrdenja Veliki Timok na brdu Zdanije (sadasnja crkva „Sveti Dorde“).

Iz perioda srednjeg veka poticu gradovi Ravna i Kozelj, crkva Svete Bogorodice u Gornjoj Kamenici i manastir Svete Trojice u Donjoj Kamenici, gradene u XV veku, kao i prvi trag imena Gurgusovac. U starijoj literaturi ovo naselje naziva se Kolumbija, dolazi od latinske reci columba, sto znaci golubica i pravi prevod Golubac, mada za ovaj naziv nema arheoloskih i pisanih potvrda. Uporedo sa njim upotrebljavao se veoma dugo i naziv Gurgusovac, pod kojim imenom se pominje u turskim popisima iz 1455. godine. Narodna legenda kaze da je ovo ime dobio po golubima grivasima.

Turci su ovaj kraj osvojili 1396.godine i pripojili ga Vidinskom pasaluku. Iz vremena turske vlasti ima malo podataka. Zapis iz XVII veka blize belezi ondasnji Gurgusovac kao vojno utvrdenje sa palisadima i topom, sa 46 turskih i 120 hriscanskih kuca.

Prvi srpski ustanak Knjazevacki kraj je zahvatio 1807.godine kada je Hajduk Veljko napao Gurgusovac, ali ga nije mogao zauzeti, sve do srpsko-ruske pobede na Malajnici. Posle srpskog poraza na Cegru, turci ponovo osvajaju Gurgusovac. Padom Srbije 1813.godine, pao je i Gurgusovac, koji je ponovo bio prikljucen Vidinskom pasaluku, sve do oslobodenja od turaka i pripajanje matici Srbiji 1833.godine. Gradu je ostala Gurgusovacka kula, zloglasni zatvor za politicke zatvorenike, poznatiji kao „Srpska bastilja“. Kula je zapaljena naredbom Knjaza Milosa Obrenovica, pa su njemu u cast, gradani 1859.godine promenili ime grada u Knjazevac.

O sajtu

Ovaj site je napravljen pomocu sablona CarterLake.org sa PHP konverzijom Saratoga-Weather.org.
Posebno se zahvaljujem gosp. Ken True TNET Weather za rad na originalnim Carterlake sablonima, i njegovom dizajnu za zajednicki website PHP management.
Posebno se zahvaljujem gosp. Ken True Saratoga-Weather.org za AJAX prikaz podataka i integraciju TNET Weather common PHP site design za ovaj sajt.

Sablon se bazira naDesigns by Haran.

Ovaj sablon je XHTML 1.0 compliant. Testirati XHTML i CSS ove stranice.